Heb jij last van stress?

 In Blog, stress

Alarmerende berichten over een toename in het aantal stress factoren, burn-outs en depressies halen steeds vaker de media. Mensen gebruiken termen als “burn-out” en “ depressie” vaak onterecht door elkaar. Beide stoornissen worden veroorzaakt door één of andere vorm van verhoogde stress of spanning. Verhoogde spanning kan optreden door specifieke problemen op het werk, in een relatie of met de gezondheid.

life-coaching-coach-sigrid-denteneer-vdab-loopbaanbegeleiding-authentiek-1

Wanneer spreken we over een “Burn-out”?

Burn-out betekent letterlijk ‘opgebrand zijn’: een totaal verlies aan energie! Een burn-out ontstaat wanneer je langdurig en ver over jouw grenzen heen gaat en komt voor op elke leeftijd en bij ieder opleidingsniveau. Psychische, emotionele, mentale en fysieke uitputting worden hierbij vergezeld van extreme stress. Hoewel één incident of situatie de druppel is die de figuurlijke emmer laat overlopen, ontstaat een burn-out nooit plots en wordt hij steeds voorafgegaan door een periode van (onopgemerkte) signalen. De oorzaken van een burn-out zijn typisch werk-gerelateerd. Iemand met burn-out kan dus wel nog blij worden van situaties die niets met het werk te maken hebben, bv een feestje met vrienden. De eerste slachtoffers van burn-outs zijn meestal de meest toegewijde, vriendelijke, hardwerkende en perfectionistische medewerkers. Wie kampt met een burn-out kan maanden uit de running zijn. De gevolgen zijn ernstig en hebben een effect op de persoonlijkheid, de werksituatie en de privé-relaties.

Wat is een “Depressie”?

In tegenstelling tot een burn-out, is een depressie een (psychiatrische) stemmingsstoornis die deels erfelijk belast is en waarbij de negatieve stemming niet enkel beperkt blijft tot de werksituatie. Depressies worden ook vaak gekenmerkt door suïcidale gedachten. Bij een depressie is medicamenteuze therapie meestal aangewezen.

Een burn-out? Een coach kan je helpen.

Na een eerste periode van fysieke rust en revalidatie is het de uitdaging om weer regie te krijgen over jouw eigen leven. Onder begeleiding van een professionele coach ontdek je waaraan je energie verliest en wat je energie geeft. Je leert een nieuwe balans te vinden en ervaart hoe je jouw leven beter in handen kan nemen.

Coach of psycholoog?

Als je hulp zoekt is het goed het verschil te kennen tussen een coach en een psycholoog. Stel je voor, je hebt een lekkende kraan. Een coach leert hoe je de kraan dicht draait en eventueel vervangt. Een psycholoog kijkt eerder hoe het komt dat de kraan ging lekken. Tijdens een coachingstraject ben je gericht op het nu. Je gaat zeer doelgericht en grensverleggend te werk. Een coach leert je herkaderen en belemmerende overtuigingen omzetten naar helpende overtuigingen. Maar een coach blijft een begeleider, je klankbord en je trouwste supporter. Het echte werk moet je zelf doen. Zo kom je zelf tot inzicht en kan je weer in je eigen kracht komen te staan. Therapie richt zich eerder op het verleden en de oorzaak van je probleem.

Een leven zonder Stress

Een leven zonder stress bestaat helaas niet dus we kunnen er maar beter goed mee leren omgaan of begeleiding zoeken om op een andere manier tegen stress aan te kijken. Het is belangrijk om de patronen, die je stress bezorgen te (h)erkennen en te doorbreken. Samen met een coach leer je inzicht krijgen in jouw energievreters en jouw energiegevers, gebaseerd op jouw profiel, jouw waarden en jouw talenten.

Sigrid Denteneer

Doe de Burn-Out test en Stress test op de VDAB website.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search