Solliciteren? Wees authentiek!

 In Blog, Loopbaanbegeleiding, persoonlijke doelstellingen, VDAB, VDAB Loopbaanbegeleiding

Laatst las ik weer een artikel waarin stond dat je bij een sollicitatiegesprek best je kwaliteiten in de verf zet en je minder sterke kanten best verzwijgt of probeert te omzeilen.

Hier ben ik het 100% oneens mee!              

Bij een sollicitatiegesprek spelen er veel meer factoren mee dan alleen maar jouw sterke en zwakke kanten of de diploma’s die je behaalde. Het spreekt voor zich dat je wel aan bepaalde geschiktheden moet voldoen.

Sowieso heeft een sollicitatiegesprek een zeer hoog subjectief karakter. Ik ben er zeker van dat als jij een identiek sollicitatiegesprek voert bij 5 verschillende recruiters, je 5 keer een andere beoordeling kan krijgen. Recruiters zijn geen robots.

Een recruiter beoordeelt ook vanuit zijn eigen waarden en normen en die kunnen wel degelijk verschillen van persoon tot persoon.
Als je weet dat 90% van de communicatie NON-VERBAAL loopt, dan kan je je wel voorstellen dat er meer meespeelt dan enkel datgene wat jij daar vertelt.

Het klinkt misschien raar maar je geur, je uitstraling, je lichaamstaal, je intonatie zijn minstens zo doorslaggevend in de keuze van de geschikte kandidaat. Als je op 2 druppels water lijkt op een collega waarmee hij absoluut niet mee door 1 deur kan, kan dat op een hele slechte dag weleens in je nadeel spelen.

Hoe gevoeliger je interviewer is, hoe sneller die door zal hebben dat je je beter probeert voor te stellen dan wie je echt bent of of wat je echte verhaal is. Daarom kan je je maar beter zo authentiek en waarheidsgetrouw mogelijk presenteren. Eerlijkheid werkt veel meer empathie en sympathie in de hand. Iets proberen te verbergen daarentegen wekt wantrouwen op, hetgeen geen goede basis is voor een positieve beoordeling.

 Te weinig zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen op zich heeft niets te maken met kennis en kunde, het is slechts een attitude. In de praktijk gebruik ik vaak het volgende voorbeeld.
Stel dat je aan een kind vraagt of die hoog kan springen. Het eerste kind knikt enthousiast ja en begint spontaan te springen. Het springt 40 cm hoog. Het tweede kind is ondertussen in een hoekje achter een stoel gekropen en geeft aan niet te willen springen. Na aandringen vertelt het je verlegen dat hij niet zo goed kan springen. Je stelt het kind op zijn gemak en maakt duidelijk dat het al super is als hij het een keer voor jou zou willen proberen. Uiteindelijk springt het kind 42 cm hoog.

Met dit voorbeeld wil ik graag benadrukken dat ZELFVERTROUWEN niets meer of minder is dan een attitude en niet gebonden is aan jouw feitelijk prestatieniveauTwee mensen kunnen perfect dezelfde prestatie vertonen met een totaal andere attitude. Als je achteraf vraagt wie je het hoogst inschat, zal de attitude van beide personen doorslaggevend zijn en niet de prestatie.

Zie je recruiter als jouw gelijke, niet als je meerdere.

Bedenk dat je recruiter ook maar een mens is van vlees en bloed. Een recruiter of interviewer wordt evengoed op het matje geroepen wanneer hij zijn job niet naar behoren uitvoert.

Wanneer het de baas zelf is die het interview afneemt , geldt dat des te meer. Wanneer hij (of zij) een kandidaat aanwijst die later niet geschikt blijkt te zijn komt dat het bedrijf op korte tijd meestal niet ten goede. Ga ervan uit dat de persoon tegenover jou, net als jij, een opdracht heeft die hij of zij goed wil doen.

Probeer van een sollicitatiegesprek te genieten. Kijk en luister wat je elkaar te bieden hebt en antwoordt eerlijk waar nodig. Als je bijvoorbeeld op je cv een periode weinig relevante of zelfs geen werkervaring hebt staan, is dat niet zo erg als je maar vertelt waarom en hoe dat is verlopen.

Het heeft geen zin om per se de uitverkoren kandidaat te willen zijn. Luister liever mee of jij het ziet zitten om die functie naar behoren uit te voeren. Het is niet alleen hun job, het wordt misschien ook de jouwe! Een bedrijf kan net zoveel baat hebben met het vinden van de meest geschikte kandidaat voor zijn vacante functie dan jij met het vinden van je droomjob.

Net als in liefde moet de vonk overslaan langs 2 kanten.

Blijf je het moeilijk vinden om een sollicitatiegesprek aan te gaan? Of heb je hierover nog andere vragen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij een van onze coachen bij Authentiek. Wij bespreken dit graag persoonlijk met jou.

Sigrid Denteneer

 

 

 

 

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search